Vad innebär det att vi är ett föräldrakooperativ?

Grunden




I en föräldrakooperativ förskola är styrelsen huvudman. Styrelsen består av vårdnadshavare och medlemmar i kooperativet. Det är styrelsen som bär det yttersta ansvaret för verksamheten. Alla familjer som är medlemmar i föreningen förväntas sitta i styrelsen någon gång så att ansvaret och möjligheten till inflytande fördelas jämnt.

Rektorn och personalen är anställda av styrelsen. Rektorns uppgift är att hjälpa huvudmannen se till att verksamheten följer de föreskrifter som gäller för utbildningen. Detta sker genom att skapa förutsättningar för förskolans personal att bedriva utbildning och undervisning utifrån skollagen och Sveriges läroplan för förskolor.  


I vårt kooperativ förväntas man som familj delta i styrelsearbete under minst två år av sitt barns förskoletid. Styrelsen består i nuläget av ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör, personalansvarig, fastighetsansvarig samt en ledamot som stöttar fastighetsansvarig. Styrelsen träffas en gång i månaden. Vid styrelsens möten deltar rektor samt en representant från personalen. Målet är att skapa bästa möjliga förutsättningar för att förskolans verksamhet ska utvecklas och hålla en hög kvalitet.  


Genom att föräldrarna själva städar förskolans lokaler samt ansvarar för underhåll av lokaler och utemiljö kan förskolan spara pengar som istället kan gå direkt till barnen och verksamheten. 

Daglig städning sker enligt ett rullande schema, det brukar bli ca en gång i månaden för varje familj och tar mellan 2-3 timmar per gång.

Arbetsdagar


 Vid två lördagar på våren och två på hösten har föreningen arbetsdagar. Då samlas minst en representant från varje familj för att tillsammans hjälpas åt med stort och smått underhåll av fastigheten. Det kan t.ex. handla om att måla en vägg, laga en lekbil, sätta upp en hylla, skura matstolar eller trimma i skogen. Här skapas tillfälle att träffa och samverka med de övriga familjerna.


Arbetsgrupper


Varje familj tillhör minst en arbetsgrupp som man ofta kan välja utifrån eget intresse och kompetens. Arbetsgrupperna har olika inriktningar och uppdrag som tillsammans ska verkställa styrelsens löpande arbete. Vi har kultur och fritidsgrupp, trädgårdsgrupp, städgrupp, IT-grupp, fastighetsgrupp, visionsgrupp, fikaansvarig och gräsklipparansvarig. 



Verksamheten bygger på en god gemenskap och en stor vilja att engagera sig i sitt barns tid på förskolan. It takes a village to raise a child!

När kan mitt barn vara på Bybarna?

Öppettider:


Måndag-fredag: 6.30-17.30


Förskolan följer de regler för vistelsetider som gäller för Marks kommun. Ditt barn är varmt välkommet under din arbetstid, studietid, samt relevant restid till och från arbetsplats. Barn till arbetssökande och föräldralediga vårdnadshavare är välkomna 9-14 tis-tor och är lediga alla skollov.


Förskolan är stängd: 

2 dagar på hösten och 2 dagar på våren har personalen planeringsdagar.


Vecka 28-31 för semester.


Klämdagen vid kristi himmelsfärd

En dag på Bybarna: 


6.30 Förskolan öppnar

8.00 Frukost

9.00 Lek och aktivitet i mindre grupper

10.45 Lunch och vila för Humlan

11.30 Lunch och vila för Ekorren

14.00 Mellanmål

16.30 Fruktstund

17.30 Förskolan stänger

Pedagogisk information

Barnsyn

Vi vill möta barnen med värme och en positiv anda. Vi vill att alla barn ska känna sig trygga hos oss och känna att de får möjlighet att prova, utforska, leka och lära

i sin egen takt. Hög kvalitet på barnens välmående och lärande är vad verksamheten grundas i, genom utbildad och erfaren personal och ett stort engagemang bland anställda och vårdnadshavare.

Vilor

Vi arbetar målinriktat för att både barn och vuxna i vår verksamhet ska få hållbara dagar. Det gör vi genom att varva rörelse, aktivitet och utmaningar med återhämtning och vila. Att ha en hållbar uppväxt är varje barns rättighet. Därför anpassar vi lärmiljön till att vara så förståelig, skonsam och njutbar för tanke och själ som möjligt.


Självklart har vi vila mitt på dagen! Humlorna, som är yngst, sover ute på avdelningens stora altan året om. De sover i sovsäckar på liggunderlag eller i vagnar beroende på vad som är bäst för barnet.  På altanen är det skyddat och mysigt och barnen sover så gott i den friska luften! 

Ekorrarnas vila delas upp i olika grupper utefter behov. Det finns vilorum för sovvilor, liggande sagovilor, sittande bokvilor och lite mer aktiva vilor för de som kanske går korta dagar och inte behöver samma typ av stillhet. I de fallen kan en vila från kompisar och lite eget grejande med ett lugnt material vara ett mer vilsamt alternativ.

Personalen

Vi har utbildade förskollärare och barnskötare i vår personalgrupp. Rektor arbetar del av sin tid som förskollärare i barngruppen. 

Personalen arbetar tillsammans över avdelningarna fram till 9.00 och efter 14.00 vilket gör att barnen snabbt lär känna alla i huset. Målet är att alla barn ska vara trygga med alla pedagoger.

Mat

Vi har en egen kock på Bybarna som lagar vår mat på plats. Köket ligger mitt i huset vilket gör att vi kan känna dofter av mat och bröd. Under läsåret har barnen möjlighet till inflytande över matsedeln och chans att hjälpa till med både dukning och mathantering.

Utomhus

Förskolan har en stor grönskande gård med rika möjligheter till lek och upplevelser. 

Vi spenderar stor del av vår dag utomhus och försöker skapa tydliga stationer som ex. erbjuder rollek, skapande, bygg och konstruktion, sandlek, gungor, odling m.m.

På vår gård har vi en lillstuga samt en stor lada där vi utöver trädgårdsredskap mm även har två lärmiljöer för barnen, en snickarbod och ett bil/ byggrum. Dessa utrymmen är mycket uppskattade av barnen och skapar möjligheter som traditionella förskolor saknar. I lillstugan har vi kontor och personalrum. . 

Utanför avdelningen humlan har vi en altan där våra yngsta barn sover sin lunchvila. Denna altan används även för lek, samlingar och sagostunder. Föreningen äger en hel del mark runt förskolan, vilket resulterar i en underbar stor lekgård med lekfulla och naturliga inslag. Utanför vår härliga gård har vi en äng med klippt springbana och en skog med grillplats och vindskydd. Här spenderar vi mycket tid och låter lek och lärande gå hand i hand med naturens förutsättningar.


Naturen ännu längre ner i skogen är också inbjudande och vi går gärna på utflykt till närliggande bäckar och gläntor. Här finns mycket att upptäcka!